PREHRANA V VRTCU PIVKA
Hrana izraža našo povezanost z zemljo. Vsak grižljaj vsebuje življenje sonca in zemlje. Do katere mere se nam hrana razkrije, je odvisno od nas samih.
Thich Nhat Hanh
Zdrava prehrana je del zdravega načina življenja. Zdravo življenje se začne že v otroštvu. Otroci preživijo v vrtcu velik del dneva, zato jim v vrtcu zagotovimo približno 70% njihovih energetskih potreb.
V centralni kuhinji vrtca Vetrnica pripravljamo kosila tudi za otroke vrtca Mavrica in za otroke Osnovne šole Pivka (matična šola, podružnica Šmihel).
Prehrana v vrtcu je varovalna, uravnotežena, kakovostna in raznolika. Pri tem pa upoštevamo veljavno zakonodajo, normative in priporočila strokovnih institucij (Praktikum jedilnikov zdravega prehranjevanja, 2008).
Hrano v našem vrtcu pripravljamo po vnaprej načrtovanih jedilnikih za zajtrk, kosilo in popoldansko malico, ki so prilagojeni otrokovi starosti.Otroci imajo navadno rajši hrano, ki so je vajeni in so do vsake nove nezaupljivi. Prizadevamo si, da bi otroci poskusili tudi takšno hrano, ki se jim ne zdi mikavna.
Pri otrocih se trudimo razvijati zdrave prehranske navade, ki jih bo otrok ohranjal skozi življenje, skušamo zagotoviti zadosten vnos hranil za pokrivanje energetskih in fizioloških potreb otroka in s tem zagotoviti zdrav razvoj otroka.
V družbi vrstnikov in ob razumevajočih odraslih pa jo poskusijo in običajno tudi sprejmejo. S takšnim ravnanjem spoštujemo otrokovo pravico do razvoja lastnega okusa in teka.Vzgojiteljice posvetijo več pozornosti tudi kulturi prehranjevanja otrok.
Če otrok potrebuje dietno prehrano, starši obvestijo vzgojiteljico in vodjo prehrane ter oddajo zdravniško potrdilo in zdravniško predpisano dieto.
Pri pripravi hrane-obrokov upoštevamo in uporabljamo:
• vsakodnevno uživanje svežega sadja in zelenjave
• pogosto uživanje mleka in mlečnih izdelkov,
• bogato zastopanost vlaknin,
- uvajanje beljakovin rastlinskega izvora (stročnice) v vsakodnevne obroke
• čim manj sladkorja in soli,
• enkrat tedensko ponudimo otrokom ribje jedi,
• živila s čim manj arom in konzervansov, umetnih barvil ojačevalcev okusa,
• uporabljamo zgolj naravne začimbe (ne uporabljamo vegete in podobnih dodatkov),
• kvalitetna živila, naročena pri dobaviteljih, ki so bili izbrani na podlagi skrbno pripravljenega javnega razpisa,
• izbiro načinov priprave hrane, ki ohranjajo vitamine in minerale (kuhanje, dušenje, pečenje v parni pečici – konvektomatu),
• enkrat v tednu imamo brezmesni jedilnik,
• postopno vključujemo eko živila.
Otroci imajo ves čas bivanja v vrtcu na razpolago, nesladkani čaj, razredčen, naravni 100% sadni sok ali vodo.
Otrokom starostne skupine 1-2 let je hrana prilagojena glede na njihove prehranjevalne in razvojne značilnosti. Novinčki te starostne skupine v prvih mesecih obiskovanja vrtca dobijo namesto presnih solat, kuhane in včasih namesto svežega sadja, sadne kašice. Kose mesa sesekljamo na manjše koščke.
Poleg uravnotežene in varovalne prehrane pa se maksimalno posvečamo varni prehrani. V kuhinjah in skupinah otrok dosledno upoštevamo načela dobre higienske prakse in načela HACCP sistema.
Vodja prehrane: Anja Kotar
JEDILNIKI
LEGENDA ALERGENOV
1 – žita, ki vsebujejo gluten;
a. PŠENICA
b. PIRA,
c. RŽ,
d. OVES,
e. JEČMEN,
f. KAMUT,
g. BULGUR
2 – raki;
3 – jajca;
4 – ribe;
5 – arašidi;
6 – soja;
7 – mleko in mlečni proizvodi;
8 -lupinasto sadje (oreščki: mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, pistacija);
9 – listna zelena;
10– gorčično seme;
11 – sezamovo seme;
12 -žveplov dioksid in sulfiti v koncentraciji večji kot 10 mg/kg ali 10mg/ml;
13 – volčji bob;
14 – mehkužci
ŽIVILA IN JEDI, KI VSEBUJEJO GLUTEN:
- ŽITA: PŠENICA, PIRA, RŽ, OVES, JEČMEN, KAMUT, BULGUR IN IZDELKI IZ NJIH.
- IZDELKI IZ DURUM MOKE, GRAHAM MOKE, VEČINA KOSMIČEV IN KAŠ, KUSKUS, DROBTINE, SEITAN.
- VEČINA VRST KRUHA( glej žita), TESTENINE( glej žita), KOLAČI, PIŠKOTI, KREKERJI, PREPEČENEC,VEČINA PECIV, TUDI NEKATERE ČOKOLADE, PICE, ZAVITKI, SLADOLED, KALČKI.
- PIVSKI KVAS, CVETNI PRAH, KAMUT, SLAD, RASTLINSKE BELJAKOVINE, RAZLIČNE OBLIKE ŠKROBA …
- NEKATERE SALAME