Skoči na glavno vsebino

Letošnja tema Tedna otroka je bila: OTROK, NEPOPISAN LIST. V skupini Pedenjpedi smo se trudili poiskati vzporednice med otroštvom nekoč in danes.

V ponedeljek, 7. oktobra smo medse povabili nono Jožico in z njo posadili mačehe in rese v posode in korita ter si tako polepšali naše bivanje v enoti Šmihel.

V torek, 8. oktobra nas je obiskala Anejeva pranona Zvonka, ki je bila pred približno 60. leti na tej šoli učiteljica. V tej stavbi je tudi živela z družino.

Obujala je spomine in nam pripovedovala o življenju in igri nekoč ter otroke pripeljala do spoznanja, da otroci nekoč niso imeli toliko igrač kot danes. Pogumno smo sprejeli izziv in z njeno pomočjo tudi mi pospravili vse igrače, ki jih nekoč niso poznali ter si zastavili cilj, da se bomo tudi mi poizkusili igrati kot nekoč, skorajda brez igrač.

V sredo, 9. oktobra so nas šolarji povabili v telovadnico, kjer so nam pripravili zanimiv poligon. Vsi skupaj smo uživali v gibanju in druženju.

V četrtek, 10. oktobra sva otroke obdarili z lutkovno predstavo ob slikah, na malem odru, na prijetnem prostoru pred našo zgradbo. S pomočjo kamišibaja so otroci prisluhnili simpatični zgodbi o Buči debeluči. Pozabili pa nismo niti na izdelovanje vstopnic, prodajo le teh in plačilo z divjimi kostanji.

V petek, 11. oktobra smo se želeli oddolžiti šolarjem za prijetno športno dopoldne. Kot že izkušeni kuharji, smo jim pripravili okusen kompot, s katerim so se lahko odžejali pri kosilu.

V dobrem tednu dni, od kar je naša igralnica brez igrač, smo spoznali, da si znamo pripraviti zanimive igre, se ob tem veselimo izvirnih idej, uspešno sodelujemo, si medsebojno pomagamo… In sploh nam ni dolgčas!

REŠEVALCI NA DELU z delovnimi pripomočki: lesenimi paličicami in divjimi kostanji – vsi preživeli!

POLIGON IZ MIZ IN STOLOV, ki so si ga otroci sami postavili in ga po potrebi spreminjali.

FILIPOV KOŠ IZ STOLOV – ŽOGE? Vrečke iz blaga napolnjene z rižem.

ŠTETJE KOŠEV S POMOČJO PREPROSTEGA RAČUNALA – ABAKUSA

SMUČANJE S POMOČJO ČASOPISNEGA PAPIRJA

Tudi POBIRANJE DIVJEGA KOSTANJA je zanimivo in pomembno opravilo.

KEPANJE S ČASOPISNIMI KEPAMI – zelooo zabavno!

BREZČASEN RISTANC je zanimiv tudi za današnje otroke.

ŠOLA KOT NEKOČ le z barvicami in listi papirja

IGRA NA PESKU S KAMENČKI, ki so opravljali vlogo avtomobilčkov.

V Tednu otroka smo spoznali, da se otroci danes igrajo veliko manj, kot so se nekoč. Otroška igra se je preselila iz dvorišč, travnikov, ulic v notranje prostore. Na televiziji gledajo risanke, prek računalnika ali telefona pa igrajo igrice.

Zato dragi starši, naj vas ne bo strah, kdaj pa kdaj umakniti igrače ali oditi v naravo in se tam igrati z naravnimi materiali. Namreč preko igre in igrač otrok spoznava materialni svet okoli sebe, svoje sposobnosti, ustvarja svoj lastni svet, odpira vrata domišljiji in ne nazadnje, z igro vstopa v svet druženja in sobivanja.

Otroci iz skupine Pedenjpedi z Ano, Jano in Katjo

(Skupno 176 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost