Skoči na glavno vsebino

V januarju smo pričeli z novim tematskim sklopom o pticah. Tema je otroke že nekaj časa zelo privlačila, zato smo se odločili, da jih še bolje spoznamo in jim poskušamo pomagati v zimskih mesecih.

O njih smo se veliko pogovarjali, jih spoznavali v knjigah, se učili novih pesmic, likovno ustvarjali, izdelovali ptičje krmilnice iz odpadnega materiala, jih hranili s semeni in sadjem, se igrali “Ptički v gnezda”, poskušali prepoznati njihovo oglašanje ob zvočnih posnetkih…

Najraje pa smo jih opazovali v živo v naravi. Pri tem smo si pomagali z daljnogledom ali pa smo dobro prisluhnili njihovemu petju.

Pridružili smo se tudi akciji društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije. Ptice smo opazovali teden dni pol ure na dan in si vsakokrat zabeležili, koliko vrst smo opazili in koliko ptic smo videli.

Na koncu smo vse podatke zbrali in zapisali na plakat. Ugotovili smo, da je v naši okolici največ vrabcev, sledijo kosi in šoje. Te podatke smo posredovali tudi DOPPS – BirdLife Slovenija.

Skratka ptice so nas popolnoma prevzele, imamo še veliko idej in načrtov, kaj vse bi radi počeli ter spoznali, a o tem naslednjič. Do takrat pa lep pozdrav, pridno hranite ptice v vaši okolici in prisluhnite njihovemu prelepemu petju. Kdo ve, mogoče bodo tudi vam spomladi pustile čokoladna jajčka v travi ali grmovju? Kot so to storile dečku Tarasu v slikanici Slavka Pregla: O FANTU, KI JE IMEL RAD PTIČKE. Preberite jo in izvedeli boste, zakaj so to storile.

Otroci iz skupine Kamenčki s Katarino in Katjo

(Skupno 120 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost