Skoči na glavno vsebino

V vrtcih in šolah je zelo znana tematika od zrna do kruha. V naši skupini smo si tokrat stvari zastavili malo drugače. Želeli smo iti bližje začetku pridobivanja zrnja. Otrokom smo v igralnico prinesli pšenico z klasih. Čeprav naj bi bilo bistvo iskanje KLASOV je otroke bolj navdušila slama. Nič hudega, samo da so imeli veselje in zanimanje nad naravnim materialom.

Naslednji korak je bilo ZRNO. Otroci so tipali in prijemali zrna pšenice. Nazadnje smo jim ponudili tudi nekaj posodic in pribora, da so lahko odkrivali sipkost pšenice in seveda “kuhali”.

Ko smo pšenico pospravili so jo na pladnju nadomestili otroci 🙂

V igralnico smo prinesli električni mlinček na kamen, s pomočjo katerega so se zrna spremenila v MOKO. Sprva so otroci mletje pšenice zaradi hrupnosti mlinčka opazovali bolj od daleč, ampak radovednost je naredila svoje. Sveže mleta moka prijetno diši in na otip je prijetno topla. Prebudi prijetne čute v telesu. Veliko moke smo namleli, ker so jo otroci radi opazovali in prijemali.

In zakaj smo potrebovali moko? Da smo zamesili SLANO TESTO. Otroke smo spodbujali, naj ga poskusijo prijeti (otroci so imeli tudi strah pred dotikom) in iz njega kaj ustvariti.

Potrebno je preveriti če res drži, da to ni za jest.

Potrebno je preveriti če res drži, da to ni za jest.

Poleg krepitev prstov na roki in spoznavanja uporabnosti moke, je bil namen dejavnosti tudi ta, da z otroki izdelamo božične okraske za novoletno smrečico. Kako so na koncu izgledali? Počakajte na objavo članka o mesecu decembru. 🙂

(Skupno 16 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost