Skoči na glavno vsebino

Minuli teden so na podporni steni igrišča pri enoti Mavrica ugledale luč sveta igrive ilustracije.

Le-te so del uličnih poslikav priznanih umetnikov, ki se v zadnjih desetletjih čez noč pojavijo na fasadah mestnih ulic evropskih prestolnic ter drugih krajev naklonjenih izraznosti sodobne umetnosti. Njihova sporočilnost predstavlja spreminjajočo se družbo in naznanja dogodke povezane z globalizacijo sveta. Po zaslugi Mojce Grmek, kustosinje in kuratorke razstav v Hiši kulture Pivka*, od leta 2020 dalje ulične poslikave nagovarjajo obiskovalce in sprehajalce pivških ulic.

Poslikava podpornega zidu je nastala v sklopu projekta Poslikana Pivka in je druga v nizu. Izvedbo so zaupali Petri Preželj, akademski ilustratorki, slikarki in grafični oblikovalki. V svojih delih razgalja človeka skozi paleto čustev, umeščenega v mestno ali naravno okolje. Na slikah prevladuje figuralika, katere izraznost podpirajo močne in žive barve.

V spomladanskem obdobju je umetnica obiskala naš vrtec ter v skupini Zvezdice izpeljala delavnico. Kot izhodišče je služila idejna zasnova za poslikavo zidu. Skupaj z otroki so jo preučevali in izbirali dele, ki so jih še posebej nagovarjali. V minulih dneh so otroci in mimoidoči lahko opazovali mojstrico mnogoterih podob na delu.

Veseli smo, da je stena zasijala v igrivih barvah. Poslikava vabi k razmišljanju o dialogu, povezovanju ter barvitosti kraja, v katerem je nastala.

* Mojca je vodja ekipe HKP, ki že desetletje povezuje lokalne umetnike ter vabi k sodelovanju tiste, ki so s svojimi deli angažirano nagovarjajo obiskovalce z vsebinami sodobnega sveta. Hiša kulture obeležuje 25 let ustanovitve in je prejemnica plakete Občine Pivka za leto 2023.

Ob tej priložnosti članom društva HKP čestitamo in se zahvaljujemo za plodovito sodelovanje.

Fotografija: Simon Avsec
(Skupno 91 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost