Skoči na glavno vsebino

Spoštovani starši, seznanjamo vas z nekaterimi točkami okrožnice o sproščanju ukrepov v vrtcih:

  •  Uporaba zaščitnih mask je v notranjih prostorih vrtca je še vedno obvezna (11. člen odloka). Izjeme, ki veljejo od 5. 3. 2022 dalje se nanašajo na nošenje zaščitnih mask v šolah. V vrtcu ni potebno nosti maske otrokom do dopolnjenega 6. leta starosti in vzgojiteljem ter vzgojiteljem predšolskih otrok – pomočnikom vzgojiteljev pri opravljanju neposrednega dela z otroki, nošenje zaščitne maske ni obvezno .
  •  Nošenje zaščitnih mask zunaj prostorov vrtca: uporaba zaščitnih mask je priporočljiva pri gibanju in zadrževanju na odprtih javnih krajih, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje vsaj 1,5 m (11. člen odloka).
  •  Opustitev PCT pogoja: od 21. 2. 2022 dalje izpolnjevanje PCT pogoja ni več obvezno na področju dejavnosti vzgoje in izobraževanja. Ukinjeno je preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT, tako za zaposlene, kot tudi zunanje obiskovalce.
  •  Razkuževanje rok in prezračevanje poslovnih prostorov: nov odlok še naprej ohranja obveznost izvajalca dejavnosti, da v zaprtem javnem prostoru, pri vhodu, zagotovi namestitev dozatorja za razkuževanje rok (13. člen odloka). Prav tako je izvajalec dejavnosti dolžan poskrbeti za redno prezračevanje zaprtih prostorov, v katerih se opravlja dejavnost, v skladu s priporočili NIJZ (peti odstavek 13. člena odloka).
  •  Ukinitev napotitve v karanteno ob visoko rizičnih kontaktih: na podlagi Odloka o prenehanju veljavnosti Odloka o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni Covid-19 (Ur.l.RS, št. 21/22) je ukinjena odreditev karantene za osebe, ki so bile v visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni Covid-19.
  • Oprostitev plačila staršev zaradi neobiskovanja vrtca zaradi odrejene karantene: z ukinitvijo ukrepa odrejanja karantene za otroka, ki je bil v visoko tveganem stiku z okuženo osebo, ni več podlage za priznanje pravice oprostitve plačila staršev za vrtec za dneve odsotnosti otroka po 102. členu Zakona o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic Covid-19; Ur.l.RS, št. 15/20; v nadaljevanju: ZZUOOP).
  • Opozorilo staršem, da v vrtec pripeljejo le zdravega otroka: čeprav so se ukrepi zaradi izboljšanja epidemioloških razmer razrahljali, pa vseeno velja pravilo, da starši v vrtec pripeljejo le zdravega otroka. Otroka, ki ob prihodu v vrtec kaže znake slabega počutja ali bolezni, lahko vrtec zavrne.
  • Delovanje organov vrtcev in druge oblike zbiranja ljudi v vrtcih: v skladu s trenutno veljavnim odlokom je ukinjena tudi omejitev zbiranja ljudi, kar pomeni, da se v prostorih vrtca lahko zbirajo ljudje pod pogojem, da uporabljajo zaščitne maske. Tako lahko organi vrtca delujejo »v živo«, prav tako lahko vrtec izpelje srečanja s starši, roditeljske sestanke in govorilne ure.

(Skupno 75 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost