Skoči na glavno vsebino

Svež zrak ima pozitivne učinke na naš organizem, sajenje rožic pa lahko deluje terapevtsko. Vendar pa ima delo na vrtu še mnogo pozitivnih učinkov na razvoj otroka:

  • aktivirajo se vsi čuti,
  • spodbuja se zdrava prehrana,
  • izboljša se razvoj fine motorike,
  • povezujejo in krepijo se odnosi v družini itd.

Z vami tokrat delim nekaj idej za domače ustvarjanje skupaj z vašimi malčki:

  1. OPAZOVANJE FIŽOLA

Potrebujete:  plastičen lonček, časopisni papir, papirnate brisače, fižol (suh) in vodo.

Postopek: na dno plastičnega lončka položite trakce časopisnega papirja. Ko zapolnite dno nanj položite zmečkane papirnate brisače in tako zapolnite lonček. Potem vzamete 3-4 fižole in jih položite ob rob lončka (med papirnate brisače). Za konec zmočite papirnate brisače z vodo in lonček položite na okensko polico. V roku 2-3 dni vas čaka presenečenje. 🙂

  1. LJUDJE IZ RASTLIN

Potrebujete: par hlačnih nogavic, lončeni podstavek, semena trave, zemljo, dekorativne pripomočke (za krašenje), lepilo.

Postopek: Najprej vzamete hlačne nogavice in jih odrežete tako, da vam na eno strani ostane zašiti del pri prstih noge-celotni odrezani del zgleda kot vrečka za nakupovanje. V dno zašitega dela naložite 2-3 čajne žličke semen trave, preostali del pa napolnite z zemljo. Hlačno nogavico zavežete še na drugem koncu in nežno oblikujete kroglo, ki jo položite na podstavek. Pozorni bodite, da del s semeni gleda navzgor. Z dekorativnimi pripomočki lahko okrasite kroglo, da dobi podobo človeškega obraza (nalepite ji oči, usta, nos). Travo pazljivo zalivajte in pazite, da je na sonči lokaciji. V roku 3-5 dni bodo vašemu »prijatelju« zrasli lasje. Kasneje se lahko pozabavate in mu uredite pričesko, dodate družinske člane itd.

  1. RECIKLIRANJE

Premajhni škornji, uporabljene plastenke, prazna embalaža plastelina ali kar jajčna lupina, so odličen dekorativen pripomočke za okrasitev vašega vrta, balkona ali stanovanja.

Potrebujete: le nekaj od naštetega, zemljo, nekaj semen, vodo.

Postopek: v premajhne škornje najprej naredite majhno luknjo za odtekanje vode-enako naredite tudi v primeru, da uporabljate ostalo reciklirano embalažo. Z zemljo napolnite ¾ notranjosti škornja in pazite, da zemlje ne pritiskate preveč, saj mora biti med njo nekaj zraka. Nato dodate semena rastline in jih zasujete z nekaj zemlje ter vse skupaj zalijete. Lahko pa posadite kar rastlino samo in tako namesto postopka rasti opazujete njeno spreminjanje v naravi.

  [

  1. OZNAČEVANJE ZELENJAVE

Med sajenjem se vam lahko pogosto zgodi, da pozabite kam ste posadili paprike, kam paprike in na katerem mestu so kumare. Sedaj lahko skupaj z otroki ustvarite odlične »označevalce« in se tako znebite vaše težave.

Potrebujete: odvečne lesene kuhalnice, flomastre/barvice/tempera barve.

Postopek: na zgornji del kuhalnice narišete poljubno zelenjavo in ob koncu spodnji del zataknete na mesto kjer ste zelenjavo posadili. Kuhalnice lahko zamenjate tudi za sladoledne palčke, kamne ali kaj podobnega.

  1. VETROVNO GLASBILO

Potrebujete: vrvice, kroglice za izdelovanje ogrlic/zapestnic, palčke od sladoleda, lepilo.

Postopek: na vrvice natikate poljubne kroglice in vse skupaj na obeh koncih zavežete, nato iz palčk izdelate poljuben motiv, ki ga zalepite z lepilom.  Oboje skupaj zalepite/zavežete tako, da visi iz ene skupne točke. Ob koncu glasbilo obesite na poljubno mesto in ob pihanju vetra boste lahko poslušali čudovite zvoke. Namesto kroglic lahko uporabite tudi školjke, stare CD-je, konzerve in še marsikaj.

Obilo užitkov ob ustvarjanju!

 

(Skupno 515 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost