Skoči na glavno vsebino

Nekaj predlogov za preganjanje dolgega časa ali premagovanje malodušja :

Učenje (igranje)

Velikokrat pozabimo, da se ves čas učimo. Kako vesel je otročiček, ko napravi prve korake, kako veseli smo starši, ko spregovori prve besede! In kako ponosen je malček, ko se prvič zapelje z rolerji ali s kolesom! Ponudimo otroku okolje, v katerem se bo  varno in uspešno učil in napredoval.

 Družabne igre

Za  otroka, ki že pozna in razume določena pravila iger, je čas, ko se s starši igra, neprecenljiv. Z igranjem družabnih iger se učimo strpnosti, potrpežljivosti, vadimo empatijo, prepoznavamo čustva…Gradimo odnos z bližnjimi. Ustvarjamo lepe spomine.

Ustvarjanje

Otroci zelo radi ustvarjajo, možnosti za ustvarjanje je na pretek. Sami se zaposlijo z risanjem, slikanjem ali barvanjem. Starši ponudimo le material. Skupaj se lotimo ustvarjanja iz papirja, izdelovanje barčič, letal, ..Lahko izdelamo enostavne  naprstne lutke iz blaga in z njimi uprizorimo igrico. Narišimo obraz na našo dlan (ali prst) in jo uporabimo kot lutko. Igrajmo se z otrokom.

Delo zunaj, na vrtu.

Če le imamo to možnost, ponudimo otroku, da sodeluje pri urejanju svoje gredice ali vsaj skrbi za svojo lončnico. Kakšen privilegij je opazovati čudež narave, ko iz drobcenega semena zraste nebogljena rastlinica, ki raste in raste in nas nazadnje nahrani. Z naravo smo neločljivo povezani. Dovolimo, da otrok to začuti.

Branje

Berimo otroku, tudi, ko je še majhen in menimo, da nič ne razume. Pripovedujmo mu pravljice, ki so nam jih pripovedovali. Pojmo otroku! Povejmo mu pesmico, ki se je še spomnimo iz otroštva. Negujmo slovensko besedo.

Sprehodi v naravo

Opazujmo naravo, pogovarjajmo se o spremembah, ki jih opazimo. Skupaj z otrokom občudujmo rastline, kamenčke, potok, drevesa,..Veselimo se življenja! Naj nas muhasto vreme pri tem ne ovira.

Uživajmo lepote življenja skupaj z otrokom.

 Iz zakladnice spominov in dobrih izkušenj iz otroštva črpamo moč kasneje v življenju, ko premagujemo tegobe in skrbi odraslega življenja.

Lea Želko Pašić

 

 

 

(Skupno 76 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost