Skoči na glavno vsebino

Gibanje je primarna potreba otroka in eno najpomembnejših področij v otrokovem razvoju. Če otrok to potrebo, poleg ostalih, uspešno zadovoljuje, je vesel in zadovoljen, ter se razvija v celovito osebnost. Današnji način življenja dela iz otrok pretežno sedeča bitja. Otroci radi sedijo pred televizijo in računalniki. Tudi starši jih v vrtec pripeljejo z avtomobilom. Postali smo družba, ki je odvisna od tehnologije. Ta je zelo privlačna, ne zahteva nobenega napora, vendar pa jemlje otrokom priložnost in možnost za gibanje. V skupini Kamenčki se trudimo, da omogočamo čim več gibanja v naravnem okolju.

Gibanje otrok je izjemno pomembno za pravilen razvoj otroka. Razvoj otroka pojmujemo kot pojavljanje in razvijanje sposobnosti na gibalnem, spoznavnem in čustvenem področju. Ta področja se prepletajo in nenehno vplivajo drugo na drugega. Raziskave potrjujejo, da je ustrezno in zadostno gibanje otrok izjemnega pomena za miselno in čustveno področje razvoja otroka.

Ker pa so pred nami malce hladnejši dnevi, bomo z veseljem izkoristili tudi staro telovadnico na OŠ Pivka. Naša vzgojiteljica in športna pedagoginja Tanja nam je tako že pripravila poligon, ki smo ga z navdušenjem preizkusili. Nekaj fotografij za pokušino pove, kako smo uživali.

Za konec pa še 7 koristi gibanja oziroma kaj gibalna dejavnost otroku prinaša:

  • bistven pomen za njegov razvoj in zdravje,
  • izboljšuje odnose z vrstniki in vključevanje otrok v družbo,
  • spodbuja njihovo samostojnost,
  • zmanjšuje vedenjske težave,
  • prispeva h kasnejšemu uspehu v šoli,
  • razvija delovne navade in
  • uči spoštovanja do sebe in drugih.

Vsi skupaj vam želimo, da tudi v zimskeh dneh izkoristite čas za gibanje na prostem, v telovadnicah ali v domači sobi. Veliko užitkov!

Pozdrav od otrok iz skupine Kamenčki s Katarino in Katjo

(Skupno 152 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost