Skoči na glavno vsebino

Na pobudo Sveta Evrope, od leta 2001 dalje, vsako leto praznujemo 26. septembra evropski dan jezikov. To je dan, ko obeležujemo jezikovno raznolikost v Evropi in spodbujamo k učenju jezikov.

Tudi v skupini Kamenčki smo obeležili ta dan in s tem podprli večjezičnost in medkulturno razumevanje, ki je v Evropi tako pestro. Ob enem pa tudi spodbudili vseživljensko učenje jezikov.

Najprej smo skupaj prešteli, koliko jezikov govorimo Ugotovili smo, da naši otroci znajo govoriti slovenski, bosanski, albanski in angleški jezik. Preko igre “Poimenuj predmet ali barvo” smo posamezen predmet poimenovali v vseh štirih jezikih. Ob tem smo ugotovili, da so si nekatere besede podobne, druge smo težje izgovorili, širili smo besedni zaklad in se neizmerno zabavali.

Raznolikost jezikov je otroke tako pritegnila, da smo se igro poimenovanja igrali ves teden. Otroci so uživali. Še najbolj tisti, ki prihajajo iz tujegovorečih družin in kultur. Z velikim veseljem in ponosom so spregovorili v svojem jeziku in nas navduševali.

Pred počitkom, sva za spremembo, otrokom prebrali pravljico v bosanščini. Njen naslov je bil Rođendan. Na pobudo otrok smo si iz mestne knjižnice izposodili tudi slikanice oziroma krajše pravljice in slikovne slovarje v angleškem jeziku, ki jih bomo prebirali v prihodnjih dneh.

Dotaknili pa smo se tudi govorice telesa, kot jezika, ki ga znajo uporabljati in ga razumejo vsi ljudje po svetu. Drug drugemu smo brez uporabe besed poskušali posredovati sporočilo s pomočjo mimike obraza, kretenj, telesne drže in dotikov. Odlično nam je šlo od rok in ugotovili smo, da se govorice telesa velikokrat poslužujemo, vendar se tega niti ne zavedamo.

Glede na veliko zanimanje otrok za tuje jezike. Bomo tudi v prihodnje oblikovali takšne vsebine, kjer bomo nadaljevali s spoznavanjem jezikov.

Do takrat pa NASVIDENJE, GOODBYE, ZBOGOM, LAMPUT!

Otroci iz skupine Kamenčki s Katarino in Katjo

(Skupno 155 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost