Skoči na glavno vsebino

Kolo je prevozno sredstvo brez lastnega pogona. Sestavljeno je iz ogrodja in dveh koles. Kolo kolesar oziroma voznik usmerja s krmilom, kamor so pritrjene zavore, občasno tudi zvonec ali druga oprema.”

Kolesarstvo je aktivnost vožnje s kolesom, ki se uporablja tako v transportne namene, kot za namene športa, rekreacije ali turizma.”

(povzeto po Wikipedii)

V vrtcu se zavedamo, da se je potrebno naučiti vožnje s kolesom na zabaven način preko igre, zato smo vključeni v projekt “Mali sonček”, preko katerega le-to realiziramo.

Markham(2011) je izpostavil nekaj zdravstvenih učinkov, ki jih ima kolesarjenje na človeka: krepi srce in mišice, porablja maščobe, podaljšuje življenjsko dobo, izboljšuje koordinacijo, dobro je za mentalno zdravje, izboljšuje imunski sistem…

Učenje vožnje s kolesom je za večino otrok poseben dogodek, na katerega jih navajamo počasi in postopno. Najprej ga posedemo na tricikel, čez čas na poganjalca, šele nato na kolo s pomožnimi kolesi, nazadnje pa še na kolo brez pomožnih koles.

V starosti 4-5 let izgubi otrok zanimanje za enostavna igračkasta vozila. Takrat je čudovita priložnost za preskok na pravo kolo. To pa je tudi obdobje, ko je otrok že dovolj razvit, da obvladuje kolo brez pomožnih kolesc. Obenem je v tej starosti tudi problem, ker ne razumejo nevarnosti vožnje blizu prometa ali uporabe zaščitne čelade. ( Kodrin, Videmšek: Učenje vožnje s kolesom za otroke)

Vseh teh stvari se v vrtcu zavedamo, zato razmere maksimalno prilagodimo. Z otroki sva se pogovarjali o tem, da v vrtec prinesejo kolo, katerega so že vozili, so nanj vajeni in, da obvezno prinesejo s seboj čelado.

Pogovarjali smo se o posledicah, če na kolo sedemo brez čelade..

Izbrali smo prostor, kateri se nam je zdel primeren. Kot rečemo z otroki- potko pri kozah v bližini našega vrtca.

In kar je najpomembnejše- v svojo družbo smo za popestritev in varnost povabili predstavnika Občine Alexandrovega ata in Julijino mamo. Z veseljem sta se odzvala povabilu.

Otroke sva razdelili v dve skupini. Preko dejavnosti so se otroci učili  speljevanja s kolesom, ustavljanja, proste vožnje, vijuganja med stožci… Potka je primeren izziv, saj poteka rahlo navzgor. Velik vzor in zgled je bil otrokom predstavnik Občine Pivka na področju športa Tibor s kolesom. Nekateri otroci so na kolesih že zelo spretni, drugim manjka še nekaj izkušenj. A prav vsi so se imeli lepo. Dejavnost je potekala sproščeno. Pohvale in vzpodbude so v takih trenutkih izjemno pomembne, česar smo se zavedali tudi mi.

V tem trenutku bi se vsi skupaj zahvalili Občini Pivka ter njenemu predstavniku na področju športa očetu Tiborju za znanje in potrpežljivost, ki ju je izkazal. Lik moškega je bil pri otrocih fenomenalen. Mami Teji pa za fotografiranje in pomoč otrokom, da so lažje in pogumnejše zavrteli pedala.

Dovolj besedila- naj fotografije povedo več…

(Skupno 169 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost