V vrtcu Pivka smo skupina GUMBKI in GOSENICE v projektu Trajnostna mobilnost. S projektom si želimo prispevati k spreminjanju potovalnih navad otrok v vrtcih in njihovih bližnjih ter posledično prispevati k zmanjševanju motornega prometa v okolici vrtca.

Igra Beli zajček je trajala dva tedna (12.4. – 23.4.2021). Cilj je bil očistiti zajčkov kožušček, ki je umazan, siv. S pomočjo belih krogcev zajček postane bel, čist. Namen igre je bil otroke in starše spodbuditi, da prihajajo in odhajajo v vrtec na čim bolj trajnosten način: peš, s kolesom, s skirojem, z rolarji, …

Vsak dan, ko smo se zbrali v jutranjem krogu, je potekal pogovor, kako so otroci prišli, odšli iz vrtca. Bel krogec so prilepili tisti otroci, ki se v vrtec niso pripeljali z avtomobilom ali se izpred vrtca niso odpeljali z avtomobilom.

Zajčki so tako kmalu postali beli in čisti.

Pisali smo županu Robertu Smrdelju in mu posredovali naše kartografske načrte, kako bi preuredili parkirišče vrtca Mavrica.

Otroci si tako želijo več travnatih površin, kolesarsko stezo, ki vodi do vrtca, kolesarnico. Želijo si, da župan uredi še več igral: trampolin, peskovnik. Doda se še kakšen ležeči policaj, prehod za pešce, ter prihaja mestni radar, ker starši parkirajo preveč blizu vrtca.

GOSENICE
GUMBKI

Otroci, ki so sproščeni in samozavestni ter se počutijo varno, so bolj pripravljeni na učenje. Ko skrbimo za njihovo dobro počutje in zagotavljamo vključenost, utiramo pot za razvoj njihovih kompetenc, pravita belgijska raziskovalca F. Leavers in B. Declercq.

(Skupno 98 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost