Skoči na glavno vsebino

Sončki smo komaj čakali, da na naša vrata potrka priznana umetnica- kiparka- Urša Toman. Že ob njenem prihodu so nam zažarele oči. S svojo energijo in prijaznostjo nas prevzame znova in znova…

Tokrat smo druženje pričeli tako, da smo se navidezno odpravili v gozd. Prehodili smo različne poti, srečali gozdarja, opazovali krtine, traktor…in končno prišli do gozda. Tam smo nabirali storže, lubje, kamenčke, vejice… Vse skupaj nam je šlo lažje od rok, saj smo tak izlet “zares” že opravili pred časom.

Sledil je nam najljubši del- ustvarjanje!!!

Na mizo smo položili naravni material, katerega smo sami nabrali, zatem pa nam je še gostja pokazala škatlo presenečenja. V njej se je skrivalo še nekaj drugačnih materialov: kamni iz morja, želodi, vrvice…Komaj smo čakali, da vsak dobi svoj podstavek in košček gline. Otroci že suvereno posežejo v material, ga oblikujejo, gnetejo, dodajajo, odvzemajo… Poslužujejo se kiparskih pripomočkov. Tokratna dodana vrednost ustvarjanja pa je bila ta, da smo glini dodajali naravne materiale. Nekateri so jih samo odtisnili. Zanimivo je bilo opazovati otroke pri sproščenem delu.. Če so naleteli na kak “problemček”, so poklicali Uršo. Ona pozna rešitev za vsako težavo. V sožitju jo rešita..

   

        

   

   

Vsak otrok je ob zaključenem izdelku povedal, kaj je ustvaril. Njihova domišljija ne pozna meja..

Vsako srečanje nam da nekaj novega. Nekaj neprecenljivega. Najlepše pa je, kadar med ustvarjanjem ne zaslišimo besed “ne morem”, “ne znam”, ampak občudujemo otroke v suverenem ustvarjanju. Le to  jim lahko približamo na različne načine. Tudi z obiskom umetnikov, katere otroci dojemajo kot sebi enake, obenem pa v naše delo prinašajo neke nove zamisli in ideje. Tako imamo vsestransko korist vsi: umetniki in vzgojiteljice, največjo pa otroci.

V tokratnem druženju smo se posluževali narave. Naj sestavek zaključim s to mislijo:

” Čuvajmo naš modro-zeleni planet. To je naša zibelka, tu je naš dom. Z globokim spoštovanjem stopajmo po njenem površju in naj naši koraki koraki ostanejo neopazni. Bodimo hvaležni za njene neprecenljive darove in njeno neskončno dobroto vračajmo z ljubeznivim ter harmoničnim sobivanjem z vsemi njenimi prebivalci.”

(Timea Varga)

Lep pozdrav od “Sončkov”, Urše, Nataše in Ksenije

 

 

(Skupno 154 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost