Skoči na glavno vsebino

V petek, 8. 5. 2020, smo prejeli okrožnico resornega ministrstva, s katero so nas obvestili o postopnem sproščanju ukrepov, med katere sodi tudi odprtje vrtcev. Zaradi organizacije dela v vrtcu, smo dolžni od staršev pridobiti podatke o številu otrok, ki jih boste starši z 18. 5. 2020 pripeljali v vrtec. Za enkrat se ukrepi sproščajo za obdobne 14 dni, torej do 31. 5. 20210.  S prijavo boste najavili prihod otroka za vseh 14 dni skupaj. Na podlagi prejetih prijav, bomo oblikovali skupine. Skupine bodo enotno organizirane za vseh 14 dni, s tem bomo zagotovili, da bo z otroki ista strokovna delavka in bodo v skupini isti otroci. Po priporočilih NIJZ-ja naj bi bilo v oddelkih 2. starostnega obdobja 10 otrok, v oddelkih 1. starostnega obdobja pa 8 otrok.

Starši, ki boste v tem obdobju potrebovali varstvo otrok prosimo, da nas o tem pisno obvestite na priloženem obrazcu (PDF, WORD). Obrazec je potrebno poslati na e-naslov vrtca do torka, 12. 5. 2020. Prejem vaše prijave vam bomo potrdili s povratnim sporočilo v roku 24 ur. V kolikor povratnega sporočila ne prejmete, nas prosim kontaktirajte na telefonsko številko 05 721 24 90.

Starši naj v tem obdobju spremljajo zdravstveno stanje otroka in v primeru, da zboli, naj otrok ostane doma, o tem je potrebno obvestiti vrtec. V vrtec lahko pripeljete le zdravega otroka.

Na tem mestu smo objavili dopis 8. korespondenčne seje Ministrstva za zdravje, v katerem so opredeljene zdravstvene omejitve za otroke za vrnitev v vrtec ob ponovnem odprtju. V primeru, da je v družini, v istem gospodinjstvu drug otrok, mladostnik ali odrasla oseba, ki ima zdravstvene omejitve, otroku odsvetujejo vrnitev v vrtec. Starši naj se posvetujejo z izbranim osebnim zdravnikom. Le-ta vam bo izdal zdravniško potrdilo, s katerim boste uveljavljali oprostitev plačila vrtca v skladu s pravilnikom občine zavezanke za plačilo deleža oskrbnine za vašega otroka.

Ko boste pripeljali otroka v vrtec, pa boste morali strokovni delavki, ki bo otroka sprejela izročiti natisnjeno in izpolnjeno »Izjavo staršev pred vstopom otroka v vrtec ob sproščanju ukrepov za zajezitev širjenja COVID-19« (PDF, WORD).

Potrditev sproščanja ukrepov bo napovedala ministrica za šolstvo predvidoma v četrtek, 14. 5. 2020, ob 17:00 uri na 1. programu RTV SLO.

Radi bi poudarila, da v tem kontekstu nosimo vrtci veliko družbeno odgovornost. Zato na tem mestu ponovno zapisujemo, da je glede na razmere nujno potrebno upoštevati vse ukrepe, ki preprečujejo širjenje nalezljivih bolezni. Pojav novega koronavirusa pomeni dodatno tveganje v življenju in potrebo po spremembi obnašanja in prilagoditvah. Najpomembnejši ukrep za nadzor okužbe je, da bolni ostanejo doma. Povečana fizična razdalja med ljudmi zmanjšuje možnost okužbe, še preden se pojavijo znaki in simptomi bolezni.

Kljub izvajanju vseh ukrepov se lahko še vedno pojavijo primeri COVID-19 in druge okužbe. Če se izvajajo nevedni ukrepi za preprečevanje okužb, bodo možnosti za širjenje okužbe bistveno manjše. Popolne varnosti ni. Ob ponovnem odprtju vrtcev, je tveganje za okužbe z virusom SARS-CoV-2 večje. Temu primerno je potrebno zaščititi starejše svojce ali imunsko oslabele sorodnike. V kontaktu z njimi je potrebno upoštevati zadostno varnostno razdaljo, obvezna je uporaba zaščitne maske.

SPLOŠNI HIGIENSKI UKREPI ZA ZAJEZITEV ŠIRJENJA VIRUSOV:

  • V vrtec se lahko vrnejo le zdravi otroci, zdravih staršev.
  • Vzdrževanje primerne razdalje do drugih ljudi 1,5 – 2 m.
  • Redno in temeljito umivanje rok z milom. Kjer to ni možno, si je roke potrebno razkužiti (ob vstopu v vrtec in od odhodu iz vrtca).
  • Izogibanje dotikanju obraza z umazanimi rokami.
  • Ob vstopu v vrtec je potrebno nositi zaščitno masko.
  • Skrbimo za ustrezno higieno kašljanja in kihanja (v zgornji del rokava ali v robec za enkratno uporabo).

Za obdobje postopnega odpiranja vrtcev bodo veljali strogi ukrepi. Predvidevamo, da boste starši morali v vrtec vstopati posamično z zaščitno masko na obrazu in se držati medosebne varnostne razdalje.

Trudili se bomo, da bodo otroci v čim krajšem času ponovno pridobili občutek varnosti in zaupanja do strokovnih delavk. Potrebno se je zavedati, da je čas, ki so ga otroci preživeli doma, pustil tudi na njih določene posledice in da nas pravzaprav čaka ponovno uvajalno obdobje. Ki bo tokrat nekoliko drugačno, saj ne bomo mogli otroku omogočiti bližine staršev. Za potrebe otrok bodo morale, po sprejetju v igralnico, v polni meri poskrbeti strokovne delavke. Želimo si, da bo ta prehod za otroke in starše čim manj stresen.

Vsa dodatna pojasnila bomo objavili, ko bomo dokončno vedeli, koliko otrok se bo vrnilo v vrtec. Z njimi vas bomo seznanili preko spletne strani vrtca.

(Skupno 198 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost