Skoči na glavno vsebino

Spoštovani,

obveščamo vas, da je število obolelih otrok za noricami ponovno v porastu.

Spodaj povzememo bistevene podatke o poteku bolezni:

“Norice so virusna nalezljiva bolezen, ki jo povzroča Varicella Zoster virus (VZV). Spada v družino herpes virusov.

Doba inkubacije 
Inkubacija (čas od okužbe do pojava mehurčkov) traja najpogosteje 14 do 16 dni. Najdaljše trajanje inkubacije je 30 dni.

Način prenosa 
Edini gostitelj virusa je človek. Okužba se prenaša s kužnimi kapljicami in z zrakom. Obstaja tudi možnost, da se virus prenese z okuženimi rokami bolnika na zdravo osebo (direktni kontakt).

Dovzetnost  za okužbo 
Večina ljudi okužbo preboli v otroškem obdobju. Kdor preboli norice, ostane imun vse življenje, vendar virus ostane v telesu in se lahko aktivira kasneje ter povzroči pasovec oz. herpes zoster.

Znaki bolezni 
Norice so pri sicer zdravih otrocih praviloma lahka bolezen. Značilna znaka sta nekoliko zvišana telesna temperatura in pojav mehurčastega izpuščaja na koži, tudi na sluznicah in spolovilu. Pri osebah, ki zbolijo za noricami v odrasli dobi, se lahko razvije tudi nekoliko težja klinična slika.

Kužnost 
Bolezen je zelo kužna; 90% dovzetnih oseb ob stiku z bolnikom zboli. Bolniki so kužni 2 dneva pred pojavom izpuščaja, zanesljivo pa niso več kužni 5 dni po tem, ko so se iz vse mehurčkov razvile kraste.

Nasveti za preprečevanje
Osebam, ki zbolijo za noricami, je običajno svetovano, da ostanejo doma, dokler ne prenehajo biti kužni.
Nosečnicam in osebam z oslabljenim imunskim sistemom je svetovano izogibanje stiku z osebo, ki preboleva norice ali herpes zoster.
Na voljo je tudi cepivo proti noricam. Vsebuje žive in oslabljene viruse Varicella Zoster. Za zaščito se priporočata dve dozi cepiva v razmiku 4-8 tednov.”

Datum zadnje revizije:  29. 1. 2019

Vir vsebine: NIJZ

Celoten opis si lahko preberete na povezavi do Nacionalenga inštituta za javno zdravje RS.

http://www.nijz.si/sl/oznake/norice

(Skupno 330 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost