Skoči na glavno vsebino

V okviru projekta SKUM ( razvijanje sporazumevalnih zmožnosti s kulturno umetnostno vzgojo ) smo Sončki z društvom SLON spoznavali nastajanje animiranega filma.

V mesecu novembru smo imeli tri delavnice.

Ob prvem obisku smo spoznali dve animatorki: Anjo in Janjo. Sprva smo se pogovorili, kaj sploh pomeni pojem animacija, kako le-ta nastane. Preprosto so otroci razumeli tako, da pri temu procesu oživimo tisto, kar ni živo. Sledilo je vprašanje otrokom, kako bi oni animirali. Pri odgovorih niso bili preveč suvereni. Zato smo kar pričeli s praktičnim delom.

Najprej so spoznali pripomočke: stojalo, fotoaparat, lučko, računalnik… Opazovali, kako jih postavimo.

Kaj kmalu pa se razdelili v dve skupini, kjer smo ustvarjali na dveh različnih tematikah-

“Vulkan” in “Zimska pravljica”.

Otroci so bili razdeljeni glede na njihove interese. Prva delavnica je potekala v trodimenzionalni tehniki. Za otroke je bilo to kar zahtevno. Pozorni so morali biti na ogromno, njim novih, stvari: minimalni premiki kipcev, umikanje iz kadra, fotografiranje na nek nov način, komunikacija med otroki samimi in animatorkama…Vsi so želeli delati vse in čimprej. Zato smo vse strokovne delavke potrebovale veliko energije za usmerjanje pozornosti na prave stvari.. Vendar je bil naš trud poplačan. Otroci so bili navdušeni nad svojim delom.

Za drugo srečanje sta nam animatorki predlagali, da bi prešli iz tri na dvodimenzionalno ustvarjanje. Otrokom je bilo veliko lažje. Poznali so že določene zakonitosti tega dela.

Tretje srečanje je potekalo v treh skupinah, saj smo želeli, da so otroci čimbolj aktivni. Poleg Anje in Janje se nam je pridružil še Gašper.Z njim smo ustvarili animacijo “Obdarovanje”.

Otroci so bili povsem vpeti v celostno delo. Sami so pripravili potreben material- glinene kipce, risbe, naravni material… Bili so vedoželjni za tovrstno delo, skupaj z animatorji so ustvarili zgodbo, katero so potem animirali. Med njimi se je čutila povezanost, komunikacija je morala potekati za nemoteno delo. Z naše strani so potrebovali veliko spodbud, pomoči pri usklajevanju in določanju vlog pri delu.

Ampak- izplačalo se je. Ob koncu, ko smo si ogledali posnetke, smo iz ust slišali: “waaaaaw, še enkrat!”

In to je največ, kar jim lahko damo. Čas, znanje in priložnost, da sami nekaj ustvarijo ob naši pomoči.

V tem primeru je projekt SKUM tisti, ki dodaja naši skupini dodano vrednost. Da preko različnih področij pridemo do istega cilja. In, kar je najpomembnejše- da je v ospredju otrok. Aktiven otrok.

Naše mojstrovine si lahko ogledate na spodnjih povezavah:

VULKAN – GLINA

VULKAN 2 D

ZIMSKA PRAVLJICA – GLINA

ZIMSKA PRAVLJICA

OBDAROVANJE

Društvu Slon se zahvaljujemo za sodelovanje.

 

 

(Skupno 198 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost