Obisk Urše Toman, kiparke

Še eno prijetno druženje je za nami. Obiskala nas je kiparka Urša Toman v okviru projekta SKUM. (razvijanje sporazumevalnih zmožnosti skozi različne vrste umetnosti)

Druženje smo pričeli z igrico »Zeleni krokodil«, preko katere smo se spoznali in dodobra nasmejali. Tako smo izvedeli, da se naša gostja ukvarja s kiparstvom. Pogovarjali smo se o tem, kaj kip sploh je, iz katerih materialov so izdelani, ali imamo v Pivki kak kip… Nato smo v igralnico »privlekli« presenečenje, zavito v vrečo iz blaga. Otroci so ugibali, kaj je v njej. Odgovori so bili raznovrstni. Da bi lažje prišli do rešitve, smo jim dale tudi možnost, da vrečo potipajo, pobožajo… Kaj kmalu je deček ugotovil, da se skriva glina. Urša nam je povedala kako nastane glina. Otroci so ji prisluhnili z velikim zanimanjem. Močno so jih pritegnile besede lava, vulkan…

Po pogovoru je sledila ustvarjalna delavnica. Vsak otrok je dobil svoj košček gline. Otroci so različno odreagirali, ko so ga dobili v roke. Nekateri so ga gnetli, drugi valjali in svaljkali, tretji so ga metali v zrak in prisluhnili, s kakim zvokom pade na mizo. Nekaj otrok pa je pričelo z ustvarjanjem. Peščica otrok se je skupaj povezala in ustvarila skupno skulpturo. Zanimivo jih je bilo opazovati v prijateljstvu in interakciji. Ni bilo rivalstva. Za vse je bilo važno le to, da imajo dovolj materiala za ustvarjanje. Pri nekaterih otrocih smo lahko opazovale kake umetniške duše se skrivajo v drobnih bitjih.

Na koncu je vsak otrok postavil svojo umetnijo na lesen podstavek, kjer se bo nekaj časa sušila, nato pa jo bomo dali v peč za glino.

Ko bodo izdelki pečeni, jih bomo pokazali staršem ter drugim otrokom v vrtcu na razstavi, katero bomo sami pripravili.

Druženje je zelo hitro minilo, mi pa smo bili bogatejši za umetniško-ustvarjalno izkušnjo.

Hvala Urši za njeno srčnost in prijaznost. In za ustvarjalni duh.

Sončki z  Natašo in Ksenijo

 

(Skupno 23 obiskov, današnjih obiskov 1)